Meer dan de uitvaart
Verzorging en opbaring van de overledene
Het wassen en aankleden van de overledene is een intense belevenis en kan bijdragen aan de rouwverwerking. Als nabestaanden heeft u altijd het recht om de overledene zelf te verzorgen en te kisten. Uiteraard kunt u dit ook samen met ons doen.
De opbaring
Afscheid nemen van een dierbare kun je maar één keer doen. Dat wil je in een omgeving die prettig voelt en troost biedt. Er zijn verschillende manieren om de overledene op te baren in de dagen voorafgaand aan de dag van de uitvaart.
Thuis: het voordeel van thuis opbaren is dat u elk moment van de dag bij de overledene aanwezig kunt zijn.
Op bed: deze manier van opbaren doet heel natuurlijk aan en voelt minder afstandelijk. Door een bedkoeling onder de overledene te plaatsen wordt het lichaam uitstekend gekoeld.
Als de situatie het toelaat, kan op de dag van de uitvaart het lichaam van de overledene worden gekist.
Kist: opbaren in de uitvaartkist is altijd mogelijk. In dit geval wordt de kist op een speciale kistkoeling geplaatst.
Uitvaartcentrum: de overledene wordt overgebracht naar een door u gekozen uitvaartcentrum of aula. De meeste uitvaartcentra beschikken over het ‘sleutelsysteem’. U krijgt een sleutel van de opbaarkamer, zodat u op elk gewenst moment de overledene kunt bezoeken.
Het drukwerk en de rouwstukken
De rouwkaart
Er is een uitgebreide collectie aan rouwkaarten waaruit u kunt kiezen. Uiteraard is het ook mogelijk zelf een rouwkaart te maken en te ontwerpen. Dit geldt ook voor een rouwadvertentie.
Bloemen zeggen meer
Als woorden tekort schieten, kunnen juist bloemen zoveel betekenen. Liefde, pijn en verdriet worden tot uitdrukking gebracht.
Met bloemen geeft u aan een waardig afscheid een waardevol en persoonlijk tintje. Bloemen uit eigen tuin of bijzondere, persoonlijke materialen verwerkt in een rouwarrangement geven net iets extra's aan het stuk. Er zijn vele uitvoeringen in diverse prijsklassen, maar er wordt altijd gebruikgemaakt van hoogwaardige bloemen en materialen.
Aangifte van overlijden
De uitvaartverzorger doet doorgaans ook de aangifte van het overlijden bij de gemeente. De papieren van de schouwarts worden afgegeven en aan de hand daarvan wordt de officiële akte van overlijden opgemaakt. Daarop krijgt de uitvaartverzorger het verlof tot begraven of cremeren mee. Degene die het overlijden aangeeft bij de gemeente wordt met naam en toenaam genoemd in de overlijdensakte. Daarom willen sommige nabestaanden zelf aangifte doen van het overlijden, zodat zij in de akte worden genoemd.
De wilsbeschikking
De enige zekerheid die we bij onze geboorte meekrijgen, is dat we ooit zullen overlijden. Wanneer weet niemand, maar dat het onverwacht kan komen is een gegeven. Het is daarom verstandig om het een en ander vast te leggen dat te maken heeft met uw uitvaart. Eng idee? Nee hoor. Juist nu kunt u bij leven en welzijn uw uitvaart regelen, precies zoals u het wilt. Dit geeft rust en u voorkomt hiermee dat uw nabestaanden met die zorg worden geconfronteerd.
U kunt natuurlijk ook vragen om een voorgesprek voor uzelf of uw naasten. In dit gesprek komen de onderwerpen aan de orde, die u bespreekbaar wilt maken. Uw vragen en wensen staan hierin centraal. Een leidraad voor dit gesprek zou dan kunnen zijn de reeds door u ingevulde wilsbeschikking die u hieronder kunt downloaden.